front.gif (10133 bytes)

Italiensk vin
  - Vinloven
  - Distrikter
  - Produkter

Forside

Vinloven

Italien er i dag verdens største vin producent, som har gået fra at være kvantitets producent til at lave kvalitet. Det skete  i perioden 1970- 1980 hvor efterspørgslen på billig vin faldt og man blev mere optaget af kvalitet. Italienerne blev kritiseret og lagde vinproduktionen om. I 1980 producerede Italien 80 millioner hektoliter (hl) men i dag er produktionen sænket til 65-70 millioner hl. I dag destilleres 25% af Italiens vin produktion til teknisk sprit. Italien har i dag et stort potentiale for produktion af kvalitets vin som ikke er fuldt udnyttet.

Italiens vin regler (lov) har forandret sig gennem årene. I 1963 blev der inført et egentligt klassifikationssystem: Denominazione di Origine Controllata ( D.O.C)

Systemet byggede løseligt på det Franske appellation controlee - system. Dette betød, at kvalitetsproducenter blev tvunget til at sælge sine bedste vine som bordvin da de ikke opfyldte kravene til en højere klasse.

Dette var baggrunden for indførelsen af et nyt system i 1992:

Denominazone di Origine Controllata e Garantita ( DOCG)
Dette er den øverste klasse, hvor staten garanterer for kvaliteten på vinen. Den blev første gang etableret i 1984, og vine i denne gruppe skal have et garanti segl på flasken. Her har vi strenge krav til kvalitet.

Denominazione di Origine Controllata ( DOC )
Her sættes der grænser for drue sammensætninger og mængder. Denne klacifikation er også bundet til begrænsede geografiske områder. Der er krav til produktionsteknikkerne.

Indicazione Geografica Tipica ( IGT )
Dette er en vin fra et geografisk afgrænset område, her er det rammer for hvilke druer der er tilladt. Årgang skal fremgå at etiketten, men det er ikke nødvendigt, at angive område og druesorter.

Vino da Tavola ( VDT)
Her bliver kun vinens farve angivet. Der er ingen begrænsninger for druetyper, årgang eller geografisk oprindelse.